Szent Mihály főangyal titulusú római katolikus templom


Halastó a Vasi-Hegyhát déli peremén, a Bük-patak mentén fekszik. Külső- és Belső Halastó a megyehatáron ugyan, de a 76-os főúttól nem messze, kisebb jelentőségű utak kereszteződésében található Körmend, Vasvár és Zalaegerszeg térségének középpontján.

Halasto is located at the Southern boundary of the Alpine foothills of the Pannonian Basin, along Bük Creek in Vas County. It is surrounded by the larger municipalities of Körmend, Vasvar and Zalaegerszeg.

Legelésző marhacsorda a település határában


Eróziós völgyekkel tagolt, hullámos felszínű, gyönyörű táj. A Vasi-Hegyháton elhelyezkedő település első okleveles említése 1236-ból származik. Nevét a Bük-patakon létesített halastóról kapta. Az 1598-as években elnéptelenedik, pusztafaluként emlegetik.

The landscape around Halasto is pleasant and varied with many hills and valleys. The village itself is first mentioned in a legal document in 1236. Its name refers to a fish pond formed by a barrage across Bük Creek. The settlement was depopulated in the last years of the 16th century.
Faluszéli táj 

Jellegzetes törpefalu, melynek lakossága soha nem érte el az 500 főt. A legnépesebb 1941 és 1949-ben volt 494 fővel. 1960-as és 1970-es években a lakosság elvándorlása jellemzi a falut. Ez idő alatt 40%-kal csökkent  lélekszáma. Jelenleg 93 lakosa van. A helyi gazdálkodást 3 mezőgazdasági őstermelő és egy habszivacs-feldolgozó kft. jelenti. A falu ellátását egy élelmiszerbolt és egy italbolt biztosítja. A település vezetékes ivóvízzel, telefonnal, gázzal van ellátva.

The population of the village never reached 500, the highest count being 494 between the years 1941 and 1949. After a decrease due to outbound migration in the sixties and seventies, the number of residents presently stands at 93. Local economic production is represented by three farms and a foam rubber processing factory. The infrastructure is complete with water, domestic gas and land-based telephone network.
Ajánló