FELHÍVÁS EBTARTÁS SZABÁLYAINAK BETARTÁSÁRA

2016-08-05 09:45:15


FELHÍVÁS

Ebtartás szabályainak betartására

A településen az utóbbi időben jelentős gondot okoz, a közterületen gazdátlanul bolyongó ebek számának megnövekedése. Ez nem minden esetben kóbor kutyát jelent, hanem sajnos legtöbbször felelőtlen emberi magatartást. A kutyák gazdái nem gondoskodnak arról, hogy állataik csak a saját lekerített ingatlanjaikon maradjanak; hanem gondatlanságból,nemtörődömségből az ebeket közterületen, mások ingatlanján hagyják kóborolni.

Nem elfogadható magatartás az sem, hogy a kutyák póráz nélkül kísérik gazdáikat.

A köz- és magánterületen felügyelet nélkül kóborló – esetleg még védőoltással sem rendelkező –ebek, potenciális veszélyt jelentenek mind az emberi-, mind az állati egészségre, illetve a közlekedésbiztonságára, a vagyontárgyakra.

Ezért felhívom valamennyi ebtartó figyelmét, hogy a tulajdonában lévő kutya saját ingatlan határain belüli tartásáról gondoskodjon.

17. § (1) Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

Felhívom a figyelmet, hogy amennyiben a kóborló eb sérülést okoz a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17/C.§ alapján eljárást kezdeményezek az ebtartó ellen az illetékes járási hivatalnál!

dr.Baranyai Roland

jegyző